Uniek

Lees verder! < Terug naar overzicht

Uniek

Denk je nou echt dat ik een marathon ga lopen? Die mensen willen zich alleen maar bewijzen, ik heb dat niet nodig. Aldus een man in Rotterdam waar ik vorige week mee aan de praat raakte. Geïnteresseerd vroeg ik hem wat zijn hobby’s waren. Hij was goed in een bepaalde vechtsport. Zwarte band. Hoezo een marathon lopen, ik weet wie ik ben! Intrigerend dat deze man het volbrengen van een marathon verbond met identiteit. Ondertussen haalde hij zijn identiteit uit zijn sport. Uit wat hij had bereikt.

 

Vaak halen mensen identiteit uit prestaties. En dat is begrijpelijk. Als je iets tot stand hebt gebracht, iets moois hebt gemaakt of iets hebt bereikt geeft dat betekenis aan je bestaan. Dan heb je iets mogen geven. Dat geldt ook voor relaties. Als je iets mag geven aan de ander geeft dat je leven betekenis. Het maakt uit dat je er bent.

 

Soms heeft dit echter ook een keerzijde. Het kan een claim leggen als het ongezonde vormen aanneemt. Als de ander steeds moet voorzien in jouw geluk. De ander staat dan synoniem voor jouw geluk. En als dat niet (meer) lukt komen verwijten vaak snel boven drijven. Geluk lijkt maakbaar maar de praktijk is maar al te vaak weerbarstig. Zeker als er onmacht in het spel is doordat een van beide niet (meer) in staat is om emotioneel te geven.

 

Meer kwaliteit in een relatie ontstaat vaak als het lukt om elkaar zichtbaar te maken. Als er emotionele zorg is voor elkaar die ook in evenwicht is. Ontwikkelde patronen uit het verleden kunnen hierbij ernstig belemmeren. Therapie kan helpen om destructieve patronen zichtbaar te maken en in plaats daar van constructief gedrag aan te leren. Daardoor kan de liefde weer opbloeien. Dan maak je elkaar zichtbaar en kun je genieten van het unieke dat je aan elkaar kwijt kunt. Het unieke van de persoon die jij bent.

"Het maakt uit dat je er bent"

54ec4a018474078b309d8168_Pasfoto%20beterverder%20onbewerkt-vierkant.jpg

Geschreven door

Wim van de Voorde