Onbetaalbare vrijheid

Lees verder! < Terug naar overzicht

Onbetaalbare vrijheid

Last uit verleden

 

Rond bevrijdingsdag even kamp Westerbork bezocht. We waren toch in de buurt en het blijft indrukwekkend te beseffen wat daar is gebeurd. In het museum kwam ik tot mijn verrassing deze tekst tegen. Contextueler kan het bijna niet. En wat een tragiek ook in het leven van deze dochter. Niet vrij gezet door haar moeder maar juist de last uit het verleden van moeder dragend.

 

Helaas een heel herkenbare situatie. Ouders die zelf niet vrij gezet zijn lukt het maar moeilijk om hun kinderen vrij te zetten. En hier hoef je zeker geen oorlog voor mee gemaakt te hebben. Er zijn allerlei lasten die mensen met zich meedragen. Een trauma bijvoorbeeld. Of bepaalde denkbeelden al dan niet in verband met geloof en godsdienst.

 

Kinderen worden vaak geacht in dezelfde voetsporen te treden als hun ouders om zo de keuzes van hun ouders te bevestigen. Dit geeft ouders het gevoel dat ze de juiste keuzes hebben gemaakt en de juiste dingen hebben meegegeven in de opvoeding. Hierbij staan steeds  ouders centraal maar de kinderen blijven onzichtbaar!

 

Begrijpelijk maar soms met verstrekkende gevolgen waarbij de relatie tussen ouders en kind onder grote spanning komt te staan. Soms met als gevolg dat relaties zelfs stuklopen. Kinderen mogen niet geven waardoor ze geen kind van hun ouders mogen zijn. Het unieke wat zij te bieden hebben wordt niet gezien of is niet goed genoeg. En dat is een groot onrecht in het leven van kinderen maar ook van ouders.

 

De grootste gift die je als ouders kan geven is je kinderen vrij te zetten. Vrij van jezelf in het vertrouwen dat ze het redden. Op hun manier, met hun eigen keuzes en in hun eigen tempo. Zonder veroordeling maar met de zegen van je ouders op zak loop je een stuk lichter.
Dat is groots! Dat is onbetaalbare vrijheid.

"De grootste gift die je als ouders kan geven is je kinderen vrij te zetten"

54ec4a018474078b309d8168_Pasfoto%20beterverder%20onbewerkt-vierkant.jpg

Geschreven door

Wim van de Voorde